Nikogo nie trzeba namawiać na takie jedzonko. Pychota.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 większej młodej kapusty
cebula
marchewka
100 g pieczarek
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
500 g mięsa mielonego z indyka
jajko
1/4 szklanki płatków jaglanych
łyżka ziół prowansalskich
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
mąka krupczatka do obtaczania pulpetów
pęczek koperku
Pulpety na młodej kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Do cebuli dodać obraną i startą na tarce, na grubych oczkach marchewkę. Dodać pokrojone na cztery części pieczarki. Jeśli pieczarki są większe, to pokroić drobniej. Kapustę pokroić w grubszą kostkę i dodać do garnka. Dusić na wolnym ogniu.
Płatki jaglane przelać wodą na sicie. Mięso wymieszać z płatkami jaglanymi, jajkiem, ziołami, pieprzem i solą. Dodać troszkę wody, żeby ładnie się wyrabiało. Zrobić z masy kulki wielkości orzechów. Obtaczać w mące krupczatce i układać na kapuście. Do kapusty dodać szklankę przegotowanej wody i przykryć. Za jakiś czas poobracać pulpety. Dusić na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodać jeszcze wody. Na koniec danie posypać drobno pokrojonym koperkiem.
Smacznego.
Komentarze