Klopsiki z kurczaka z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Połączenie mięsa drobiowego z mozzarellą, polecamy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    1 młoda cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g cukinii
    200 g mozzarelli
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    bułka tarta
    pomidorki cherry
    kasza bulgur
    wstążki cukinii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki z kurczaka z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki z kurczaka z mozzarellą 1. Filety oczyściłem z błon, zmieliłem, doprawiłem solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszałem, odstawiłem.

    Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, wrzuciłem posiekaną młodą cebulę, zeszkliłem. Następnie dodałem posiekany czosnek, krótko podsmażyłem. Dodałem starta cukinię, wymieszałem, dusiłem ok. 3 minuty. Wystudziłem.

    Mięso wyrobiłem z uduszonymi składnikami, starta mozzarellą, jajkiem i posiekana natką pietruszki. Dosypałem troszkę bułki tartej, aby masa była spoista.
    Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe klopsiki, panierowałem je w bułce tartej.
    Smażyłem na rumiano ze wszystkich stron ok. 3 minuty. Wyjąłem, osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ponownie przełożyłem je na patelnię z ostudzonym tłuszczem, podlałem ½ szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykryłem, dusiłem jeszcze 3 minuty. Podałem z kaszą bulgur i vermicelli, pomidorkami cherry oraz wstążkami cukinii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować