Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zeszklij razem na oliwie, posyp słodką papryką do smaku. Duś parę minut.
2.2. Umieść mielone w misce, dodaj uduszone warzywa, ubite jajko, posiekany koperek, drobno pokrojoną papryczkę jalapeno, oregano. Dopraw solą i pieprzem. Porządnie wymieszaj i uformuj małe pulpety. Obtaczaj w mącę owsianej i smaż na średnim ogniu, aż lekko się podrumienią, mniej więcej 4 minuty.
3.3. Aby sporządzić sos, podsmaż na tej samej patelni pokrojone drobno szalotki, aż się zeszklą, dodaj czosnek i smaż jeszcze parę minut. Następnie dodaj świeże pomidory (wcześniej zanurz je na minutę we wrzątku, wyjmij i oblej zimną wodą, obierz ze skórki, pokrój), pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier. Przypraw solą, pieprzem i wiórkami chili. Gotuj na małym ogniu, aż sos trochę odparuje. Pulpety przełóż do sosu, dodaj oregano i bazylie, delikatnie wymieszaj. Zakryj całość i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Podaj z ryżem.
Komentarze