Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klopsiki z mielonego udźca indyka w aromatycznym sosie koperkowym, to lekkostrawne i smaczne danie odpowiednie dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • filet z indyka - 1/2 kg
    mała cebula – 1 szt.
    jajko – 1 szt.
    olej rzepakowy – 1 łyżka
    bułka tarta – 1 łyżka

    MARYNATA SUCHA:
    sól – 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    czosnek – 1 ząbek

    PONADTO:
    mąka tortowa – do obtoczenia klopsików
    rosół drobiowy – 4 szk.
    śmietana do sosów 18% - 1/2 szk.
    mąka tortowa – 1 łyżka
    koperek – 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z solą, pieprzem świeżo mielonym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić na godzinę do zamarynowania.
  • 2. Następnie mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
    Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i dodać do mięsa.
    Rozgnieciony czosnek, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą dodać do miski z mięsem. Całość dokładnie wyrobić i uformować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w mące.
  • 3. W szerokim rondlu zagotować rosół, wrzucić klopsiki i gotować na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
  • 4. Wywar z gotowania klopsików zagotować. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dodać trochę gorącego wywaru, wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Jeśli to konieczne, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu i podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować