Klopsiki z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z solą, pieprzem świeżo mielonym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić na godzinę do zamarynowania.
2.Następnie mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i dodać do mięsa.
Rozgnieciony czosnek, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą dodać do miski z mięsem. Całość dokładnie wyrobić i uformować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w mące.
3.W szerokim rondlu zagotować rosół, wrzucić klopsiki i gotować na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
4.Wywar z gotowania klopsików zagotować. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dodać trochę gorącego wywaru, wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Jeśli to konieczne, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu i podgrzać.
Komentarze