Klopsiki w sosie koperkowym

4.5 (183 ocen)

  • 45 min

Pyszne z ryżem lub ziemniakami.

  • 45 min

Składniki:

  • na klopsiki:
    500 g mielonego mięsa z indyka,
    duże jajko,
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
    mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki majeranku,
    łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki,
    łyżeczka tymianku,
    1/3 łyżeczki rozmarynu,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    sól, pieprz

    na sos:
    mały pęczek koperku,
    200 ml śmietanki (18 lub 30%),
    2-3 szklanki bulionu drobiowego,
    mała cebula,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Sosy

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć kilka minut, wlać bulion i włożyć klopsiki (powinny być zanurzone do połowy w bulionie). Gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekany koperek, doprawić i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować