Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć kilka minut, wlać bulion i włożyć klopsiki (powinny być zanurzone do połowy w bulionie). Gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekany koperek, doprawić i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką.
Komentarze