Klopsiki oleksego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą.
Dolewamy śmietanę i wyrabiamy.
2.Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
3.Na drugiej większej patelni, najlepiej typu wok, prużymy drugą połowę pokrojonej cebuli.
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4.Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, przekładamy do grzybów.
Ogórki również kroimy i łączymy z grzybami.
5.Na koniec wlewamy wraz zalewą fasolkę oraz koncentrat, można dolać odrobinę wody żeby sos nie był bardzo gęsty.
6.Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i hartując wlewamy do sosu.
Komentarze