Klopsiki Oleksego

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
    • Duża cebula
    • ½ kg pieczarek
    • Pieprz
    • Sól
    • Olej do smażenia
    • Jajko
    • Majeranek
    • Papryka ostra
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany 18 %
    • 2 papryki czerwone
    • 6 ogórków konserwowych
    • 1 puszka fasolki czerwonej
    • 200 ml koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Klops

Klopsiki oleksego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa.
    Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą.
    Dolewamy śmietanę i wyrabiamy.
  • kuleczki 2. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • grzyby 3. Na drugiej większej patelni, najlepiej typu wok, prużymy drugą połowę pokrojonej cebuli.
    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • warzywa 4. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, przekładamy do grzybów.
    Ogórki również kroimy i łączymy z grzybami.
  • sos 5. Na koniec wlewamy wraz zalewą fasolkę oraz koncentrat, można dolać odrobinę wody żeby sos nie był bardzo gęsty.
  • sos 6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i hartując wlewamy do sosu.
  • klopsiki 7. Polewamy klopsiki sosem z warzywami.
  • danie 8. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ogórek Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować