Klopsiki zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku rozgrzać tłuszcz. Dać do niego pieczarki, połowę cebuli oraz sól i pieprz. Wymieszać i usmażyć. Odstawić.
Do mielonej łopatki dodać resztę cebuli, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, czosnek, jajko, pieprz, majeranek oraz maggi w płynie. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć na nie pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20 minut w 180 - 200 st C. Podawać na gorąco.
Komentarze