Klopsiki zapiekane z pieczarkami

4.48 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

bardzo smaczne danie, nie tylko na obiad

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 0,5 kilograma mielonej łopatki wieprzowej
    0,5 kilograma pieczarek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 czerstwej bułki
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek
    maggi w płynie
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsiki zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku rozgrzać tłuszcz. Dać do niego pieczarki, połowę cebuli oraz sól i pieprz. Wymieszać i usmażyć. Odstawić.
    Do mielonej łopatki dodać resztę cebuli, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, czosnek, jajko, pieprz, majeranek oraz maggi w płynie. Wymieszać.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
    Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć na nie pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20 minut w 180 - 200 st C. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować