Klasyczny budyń wiśniowy

4.48 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Budyń wiśniowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jest bardzo wyrazisty, nieco kwaskowaty i zarazem słodki. Jednym słowem jest to niezwykła mieszanka. Oczywiście w sklepach dostaniemy gotowe budynie wiśniowe, jednak nic nie może się równać ze smakiem klasycznego budyniu wiśniowego zrobionemu samodzielnie. Smak i aromat jest nieco inny, ale satysfakcja ogromna. Dużym plusem zrobienia domowego budyniu wiśniowego jest to , iż sami możemy kontrolować ilość cukru i smak. Polecam klasyczny budyń wiśniowy nie tylko jako deser, ale również jako krem do ciast.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    120 g wiśni mrożonych lub świeżych
    100 g cukru
    30 ml wody
    30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
    20 g mąki pszennej (2 łyżki)
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczny budyń wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie, cukier i wodę zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje to odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy. Następnie sok przelewamy przez sitko. Mleko zagotujemy wraz z sokiem wiśniowym. Zimne mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy do talerzyków i studzimy. Gotowe !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować