Klasyczne leczo

4.5 (153 ocen)

Przedstawiam podstawowy przepis na leczo. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. dodając cukinię lub pieczarki. Lubię duże kawałki papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:).

Składniki:

  • 3 długie kiełbasy
    3 papryki czerwone
    3 papryki zielone
    3 papryki żółte
    3 cebule
    200g przecieru pomidorowego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klasyczne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka.
  • 3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat i przecier. Dusimy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować