Klasyczne ciasto z dynią

4.5 (171 ocen)

Dynia to prawdziwe bogactwo witamin. Dlatego jesienią często gości na naszym stole, także w deserach:)

Składniki:

  • Ciasto:
    250g masła lub margaryny,
    250g mąki krupczatki,
    żółtko,
    szczypta soli,
    cukier waniliowy,
    3 łyżki cukru pudru.

    Nadzienie:
    500g obranego miąższu z dyni,
    budyń waniliowy,
    2 jajka,
    żółtko,
    70g cukru,
    łyżeczka cynamonu,
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
    275ml śmietany 18%.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Klasyczne ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem.
  • 2. Miąższ dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st.

    Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia Mąka krupczatka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować