Po wszystkich zupach-kremach zatęskniłam za klasyką.To chyba też za sprawą mroźnej pogody za oknem.Najbardziej lubię taką przygotowaną na domowym przecierze pomidorowym i taka właśnie wam prezentuję.
Składniki:
Składniki:
1 korpus z kurczaka
1 udko z kurczaka
800 g przecieru pomidorowego
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
3-4 łyżki śmietany 30%
2 torebki ryżu
pieprz
sól
Klasyczna zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso myjemy,zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy umyte i obrane warzywa.Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu,aż mięso będzie miękkie.Wyjmujemy mięso i warzywa.Dodajemy do wywaru pomidory.Jeśli nie posiadamy domowego przecieru,możemy użyć pomidorów z puszki.Gotujemy z przecierem jeszcze około 10 minut.Ryż gotuję osobno w osolonej wodzie.Ugotowany ryż dodaję do zupy i całość gotuję jeszcze około 10 minut.Zabielamy śmietaną,doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Marchewką kroimy w plasterki dorzucamy do zupy.Przed podaniem posypujemy posiekana natka pietruszki.Możemy użyć śmietany np 12% ale ja uważam,że z tą smakuje najlepiej.
Komentarze