ZUPA DYNIOWA KLASYCZNA

5 (149 ocen)

jak tylko dynia pokaże sie w sprzedaży gości u mnie w domu przez całą jesień

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    2 ziemniaki – 400g
    150 g selera
    61 g pietruszki
    148 g marchewki
    151 g pora
    137 g cebuli
    890 g dyni
    3 skrzydełka drobiowe
    3 łyżki masła
    2 łyzki Vegety
    Pieprz
    Śmietana 18%
    2 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xnl4x9 1. WYKONANIE :
    Skrzydełka myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem vegety włoszczyznę , ziemniaki , cebulę obieramy . Z dyni usuwamy pestki i obieramy ze skórki . Ziemniaki seler, pietruszkę , marchew dynię i cebulę kroimy w kostkę . Por w piórka . Jak skrzydełka są miękkie i obgotowane to je wyjmujemy . Do wywaru wkładamy ziemniaki z marchwią selerem i pietruszką gotujemy do miękkości . Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na złoto cebule dodajemy por . i jeszcze chwile smażymy razem . dodajemy do zupy . Na tej samej patelni przesmażamy dynię pokrojoną w kostkę i też dodajemy do zupy wszystko przegotowujemy razem . Jak warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z ognia i za pomącą blendera miksujemy na gładką masę . Na sam koniec dodajemy śmietanę 18% . Doprawiamy do smaku pieprzem , przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika . SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować