Zupa dyniowa klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE :
Skrzydełka myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem vegety włoszczyznę , ziemniaki , cebulę obieramy . Z dyni usuwamy pestki i obieramy ze skórki . Ziemniaki seler, pietruszkę , marchew dynię i cebulę kroimy w kostkę . Por w piórka . Jak skrzydełka są miękkie i obgotowane to je wyjmujemy . Do wywaru wkładamy ziemniaki z marchwią selerem i pietruszką gotujemy do miękkości . Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na złoto cebule dodajemy por . i jeszcze chwile smażymy razem . dodajemy do zupy . Na tej samej patelni przesmażamy dynię pokrojoną w kostkę i też dodajemy do zupy wszystko przegotowujemy razem . Jak warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z ognia i za pomącą blendera miksujemy na gładką masę . Na sam koniec dodajemy śmietanę 18% . Doprawiamy do smaku pieprzem , przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika . SMACZNEGO
Komentarze