Kiszony kalafior romanesco

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Romanesco, nazywany również zielonym kalafiorem ma bardziej słodki i łagodny smak niż biały kalafior. Wyczuwalna jest w nim orzechowa nuta. Największą popularnością cieszy się w północno-zachodniej Europie. Zazwyczaj podawany jest w wersji duszonej, zapiekanej lub gotowanej. Ja proponuję wersję kiszoną, w której jest bardzo chrupki i niesamowicie smaczny.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • romanesco
    2-3 plasterki fenkułu
    2-3 ząbki czosnku
    papryczka chili
    kawałek imbiru
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pół łyżeczki gorczycy
    pół łyżeczki kozieradki
    pół łyżeczki kolorowego pieprz
    pół łyżeczki ziaren kolendry

    zalewa łyżka soli morskiej na litr filtrowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony kalafior romanesco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wkładamy przyprawy, różyczki romanesco, chili oraz plastry fenkułu. Zalewamy solanką. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Ja ustawiam słoik na talerzyku, gdyż podczas kiszenia zalewa może trochę wyciekać ze słoika. Gdy kalafior jest ukiszony szczelnie zakręcam słoik i odstawiam do lodówki.

Porady

Ja nie mam piwniczki ani spiżarni, więc przygotowuję kiszonki na bieżąco. Jeśli chcecie taki kalafior na zimę należy od razu zakręcić słoiki i po dwóch dniach w temperaturze pokojowej przenieść do piwnicy/spiżarni by spokojnie się zakisił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior romanesco Fenkuł (koper włoski)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować