Kiszona cykoria

4.5 (146 ocen)

  • 10 min

Kiszona cykoria jest smacznym dodatkiem do obiadu, surówek czy kanapek. Posiada charakterystyczną goryczkę, która wspomaga procesy trawienne.

  • 10 min

Składniki:

  • cykoria 6 średnich
    sól morska pełna łyżka
    gorąca woda 1 litr Lubię
    czosnek ząbki do smaku
    koper świeży do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cykoria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03hf40m 1. Cykorię oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Ciasno ustawić w dwóch dużych słoikach przekładając gałązkami koperku i grubo pokrojonymi ząbkami czosnku.
    W międzyczasie zagotować wodę, połączyć z solą i mieszać do rozpuszczenia - odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Gotową mocno ciepłą solanką zalać cykorię i słoiki lekko zakręcić.
    Ustawić na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ponieważ zalewa w trakcie kiszenia buzuje i wycieka ze słoika.
    Po kilku dniach, kiedy cykoria jest już zakiszona, wytrzeć dokładnie brzegi słoików i zmienić wieczka na czyste. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować