Cykoria zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorię myjemy, przekrawamy na połówki, wycinamy głąb. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi. W piekarniku nagrzanym do 160 st. zapiekamy przez około 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY. ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM.
3.Sosem beszamelowym polewamy cykorię. Zapiekamy przez kolejne 10 minut.
4.Mozzarellę kroimy na plasterki. Układamy na cukinii polanej sosem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy, aż ser się roztopi i zarumieni.
5.Całość przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze