Cykoria zapiekana

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Danie dla miłośników cykorii. Warzywo zapiekane pod pierzynką z beszamelu i mozzarelli

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 cykorie
    - 1 kulka mozzarelli
    - sól, pieprz, cukier świeża pietruszka, zioła prowansalskie

    DO SOSU BESZAMELOWEGO:
    - 3 ŁYŻKI MASŁA
    - 2 ŁYŻKI MĄKI
    - 1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
    - SÓL, PIEPRZ, GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cykoria zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cykorię myjemy, przekrawamy na połówki, wycinamy głąb. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi. W piekarniku nagrzanym do 160 st. zapiekamy przez około 10 minut.
  • 2. PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY. ROZPUSZCZAMY MASŁO. DODAJEMY DO NIEGO 2 ŁYŻKI MĄKI. SMAŻYMY AŻ SIĘ ZARUMIENI. GDY MĄKA SIĘ PODSMAŻY DODAJEMY MLEKO. I CIĄGLE MIESZAMY AŻ LEKKO ZGĘSTNIEJE. PRZYPRAWIAMY SOLĄ, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I PIEPRZEM.
  • 3. Sosem beszamelowym polewamy cykorię. Zapiekamy przez kolejne 10 minut.
  • 4. Mozzarellę kroimy na plasterki. Układamy na cukinii polanej sosem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy, aż ser się roztopi i zarumieni.
  • 5. Całość przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować