Kieszonki schabowe ze śliwkami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetnie smakują z surówką z porów.

Składniki:

  • ● 70 dag schabu bez kości
    ● 15 śliwek
    ● przyprawy: majeranek, sól, cukier, pieprz
    ● łyżka mąki pszennej
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kieszonki schabowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w ok. 2-cm plastry.
    W każdym ostrym nożem
    nacinamy kieszonki.
  • 2. Śliwki myjemy, przekrawamy
    i usuwamy pestki.
    Kroimy w paski, posypujemy
    odrobiną soli i cukru, a następniepieprzem i majerankiem.
    2 łyżki odkładamy,
    resztą faszerujemy kotlety.
    Spinamy wykałaczkami.
  • 3. Kotlety obtaczamy w mące
    i podsmażamy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na
    rumiano. Przekładamy do
    rondla z pozostałymi śliwkami
    i dusimy, aż mięso będzie
    miękkie.

Porady

Podczas duszenia śliwki rozgotują się, tworząc aromatyczny lekko kwaśny sos. Możemy go ewentualnie dosłodzić lub dodać odrobinę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować