Kieszonki schabowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w ok. 2-cm plastry.
W każdym ostrym nożem
nacinamy kieszonki.
2.Śliwki myjemy, przekrawamy
i usuwamy pestki.
Kroimy w paski, posypujemy
odrobiną soli i cukru, a następniepieprzem i majerankiem.
2 łyżki odkładamy,
resztą faszerujemy kotlety.
Spinamy wykałaczkami.
3.Kotlety obtaczamy w mące
i podsmażamy na rozgrzanym
oleju z obu stron na
rumiano. Przekładamy do
rondla z pozostałymi śliwkami
i dusimy, aż mięso będzie
miękkie.
Porady
Podczas duszenia śliwki rozgotują się, tworząc aromatyczny lekko kwaśny sos. Możemy go ewentualnie dosłodzić lub dodać odrobinę śmietany.
Komentarze