Schabowe kieszonki z grzybami

4.5 (174 ocen)

Znowu schab....no tak, ale jest to mięso z którego na poczekaniu można coś wyczarować i pewnie dlatego tak go lubimy :)

Składniki:

  • 1 kg schabu
    ok. 400 g grzybów leśnych świeżych (poza sezonem mrożonych lub ze słoika)
    2 średnie pokrojone w kostkę cebule + 1 łyżka masła do smażenia
    100 ml. słodkiej śmietanki % tłuszczu dowolny - u mnie 10%
    sól, pieprz, ulubione zioła
    łyżka mąki to obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe kieszonki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02p1ngp 1. Grzyby ( jeżeli świeże ) oczyścić, pokroić w małe kawałki i trochę podgotować w osolonej wodzie.
    Na patelni roztopić masło, przeszklić najpierw cebulę, dodać grzyby i dusić 10 minut, pod koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, jeszcze trochę dusić aż do zredukowania płynów.
  • image-1rt7nsb 2. W czasie kiedy grzyby się duszą, umyty i osuszony schab pokroić na grubsze porcje, czubkiem ostrego noża wykrajać kieszonki, posypać lekko solą, pieprzem i ziołami ( u mnie jak zwykle lubczyk )
  • image-1n9owao 3. Gotowe grzyby lekko przestudzić i nadziać nimi mięsne kieszonki.
  • 4. Pospinać wykałaczkami i lekko obtoczyć w mące strzepując jej nadmiar.
  • 5. Przesmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będą się dusiły.
  • image-125iqgy 6. Podlać lekko osoloną wodą, tak aby w czasie duszenia pokrywała dno naczynia.
    Dusić ok. 25-30 minut to zależy od schabu.
    Jeżeli został farsz grzybowy to dodać go do wody która została i lekko zaklepując mąką sporządzić sosik.

Porady

: Zamiast grzybów oczywiście mogą być pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować