kiełbasa żywiecka z dzika

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

smaczna domowa wędlina

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 kg mięsa z dzika
    1 kg tłustego mięsa wieprzowego
    85 g peklosoli
    15 g czosnku
    3 g jałowca
    opakowanie przyprawy do dziczyzny
    5 g cukru
    5 g pieprzu
    jelita
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa żywiecka z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę, mieszamy z peklosolą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu mięso mielimy na średniej grubości oczkach. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i zmielonym pieprzem i jałowcem. Mięsem napełniamy jelita, wiążąc co kilka cm sznurkiem. Kiełbasy wędzimy około 2-3 h w chłodnym dymie. Następnie parzymy w temp. 75-80 stopni.

Porady

Kiełbasę możemy zrobić również z mieszanej dziczyzny np. sarniny, mięsa jelenia czy zająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować