4 kg mięsa z dzika
1 kg tłustego mięsa wieprzowego
85 g peklosoli
15 g czosnku
3 g jałowca
opakowanie przyprawy do dziczyzny
5 g cukru
5 g pieprzu
jelita
pół szklanki wody
Kiełbasa żywiecka z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę, mieszamy z peklosolą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu mięso mielimy na średniej grubości oczkach. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i zmielonym pieprzem i jałowcem. Mięsem napełniamy jelita, wiążąc co kilka cm sznurkiem. Kiełbasy wędzimy około 2-3 h w chłodnym dymie. Następnie parzymy w temp. 75-80 stopni.
Porady
Kiełbasę możemy zrobić również z mieszanej dziczyzny np. sarniny, mięsa jelenia czy zająca.
Komentarze