Swojska kiełbasa z dzika

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.

Sprawdzony przepis mojego taty, który od lat wyrabia domową kiełbasę. Zachwyca ona największych smakoszy mięsa.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
    1kg mięsa z dzika (najlepiej szynka, łopatka, golonka)
    na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
    1,5 metra jelita naturalnego
    pieprz (do smaku)
    jałowiec (do smaku)
    czosnek 2 -3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
    majeranek (do smaku)
    ok. 0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Swojska kiełbasa z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy na drobnej siatce. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.

    Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady

Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni... Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Jeżeli ktoś ma czas i cierpliwość można powybierać najładniejsze kawałki mięsa ręcznie pokroić je w kostkę, następnie domieszać je do mięsa mielonego, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa, wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy. Dziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny do zrobienia takiej wędliny, ale wiadomo smak będzie inny. Do kiełbasy używamy mięsa kleistego takiego jak łopatka, czy golonka, wtedy nie dodajemy boczku czy słoniny, które podczas wędzenia i tak się wytapiają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować