Sprawdzony przepis mojego taty, który od lat wyrabia domową kiełbasę. Zachwyca ona największych smakoszy mięsa.
4.5 (152 ocen)
Porady
Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni... Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Jeżeli ktoś ma czas i cierpliwość można powybierać najładniejsze kawałki mięsa ręcznie pokroić je w kostkę, następnie domieszać je do mięsa mielonego, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa, wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy. Dziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny do zrobienia takiej wędliny, ale wiadomo smak będzie inny. Do kiełbasy używamy mięsa kleistego takiego jak łopatka, czy golonka, wtedy nie dodajemy boczku czy słoniny, które podczas wędzenia i tak się wytapiają.
Komentarze