Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 64 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

  • 64 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    łopatka - 1,2 kg (szarpak)
    boczek - 1,2 kg (10 mm)

    Przyprawy:

    peklosól 44 g
    cukier 4,8 g
    pieprz 7,2 g
    czosnek 9,6 g
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 1. Rozdrabnianie:

    łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 2. Wykonanie farszu:

    Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 3. Wykonanie batonów kiełbasy:

    Po czasie peklowania ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.
  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 4. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 5. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
  • Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu. 6. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować