Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrabnianie:
łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
2.Wykonanie farszu:
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
3.Wykonanie batonów kiełbasy:
Po czasie peklowania ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.
4.Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.
5.Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
Komentarze