Kiełbasa z porami

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

W środek możemy użyć także białej kiełbasy. W tedy danie nabiera akcentu wielkanocnego i można podać je na świątecznym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 laski kiełbasy,
    - 2 pory,
    - Żółtko,
    - 2 łyżki śmietany,
    - Natka pietruszki,
    - 3 łyżki białego wina,
    - Sól, pieprz,
    - Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa z porami 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości około 10 cm. Pokrojone kawałki wrzucić na lekko osolony wrzątek i lekko obgotować, aby wierzchnia warstwa zmiękła. Po wyjęciu z wody pory rozkrawać wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Środki wyjmujemy i kroimy drobno.
    Na oleju rumienimy pokrojone drobno pory, dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Razem chwilkę smażymy, dodajemy natkę pietruszki, żółtko, śmietanę i doprawiamy. Gotową masą wypełniamy wydrążone środki porów. Całość spinamy kawałkiem pora.
    Tak przygotowane pory wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i zapiekamy około 15 minut.
  • . Kiełbasa z porami 2. Smacznego

Porady

Kiełbasę z porami można podawać do ziemniaków, chleba, kaszy, makaronu. Możliwości są różnorodne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować