Kurczak z porami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jeden z nich, pierś z kurczaka z porami. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Danie jest smaczne, tanie i szybkie do przygotowania.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
    1 por
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka tymianki
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    1 łyżka mąki
    Pół szklanki śmietany 18%
    Oliwa
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Kurczak z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni na oliwie. Odłożyć na bok. Na patelnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażyć, po chwili dodać kurczaka, podlać szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu – około 15-20 minut.
    W odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, dodać śmietanę i połączyć. Śmietanę z mąką wlać do kurczaka i gotować dopóki sos nie zgęstnieje. Dodać do smaku przyprawy.
    Kurczaka z porem podać z ryżem lub makaronem, posypanego posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por Ryż Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować