Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jeden z nich, pierś z kurczaka z porami. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Danie jest smaczne, tanie i szybkie do przygotowania.
1 min
Łatwy
Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 por
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka tymianki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz
1 łyżka mąki
Pół szklanki śmietany 18%
Oliwa
Natka pietruszki
Kurczak z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni na oliwie. Odłożyć na bok. Na patelnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażyć, po chwili dodać kurczaka, podlać szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu – około 15-20 minut.
W odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, dodać śmietanę i połączyć. Śmietanę z mąką wlać do kurczaka i gotować dopóki sos nie zgęstnieje. Dodać do smaku przyprawy.
Kurczaka z porem podać z ryżem lub makaronem, posypanego posiekaną natką pietruszki.
Komentarze