Pyszna domowa wędlina której smak podkreślają ziarna świeżej kolendry.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
7 kg przemrożonego mięsa z jelenia, sarny i dzika (szynka, kark, łopatka, okrawki)
3 kg świeżego boczku
15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extra vergine
3/4 szklanki świeżych ziaren kolendry
22 g czosnku granulowanego
roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
świeżo zmielony pieprz czarny 20 g
płaska łyżka cukru
około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy
Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem świeżych ziaren kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce.
2.Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, cukier, czosnek, młotkowany w moździerzu jałowiec oraz świeże ziarna kolendry . Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę.
3.Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
4.Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni.
Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Komentarze