Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem świeżych ziaren kolendry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna domowa wędlina której smak podkreślają ziarna świeżej kolendry.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 kg przemrożonego mięsa z jelenia, sarny i dzika (szynka, kark, łopatka, okrawki)
    3 kg świeżego boczku
    15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extra vergine
    3/4 szklanki świeżych ziaren kolendry
    22 g czosnku granulowanego
    roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
    świeżo zmielony pieprz czarny 20 g
    płaska łyżka cukru
    około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy

    12 - 15 m jelit kiełbasianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem świeżych ziaren kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełbasa 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce.
  • kiełbasa 2. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, cukier, czosnek, młotkowany w moździerzu jałowiec oraz świeże ziarna kolendry . Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę.
  • kiełbasa 3. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
  • kiełbasa 4. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
    Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
    Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni.
    Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować