Keks wyśmienity

4.5 (173 ocen)

Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim.

Składniki:

  • (na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)
    25 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny lub masła
    25 dag cukru pudru
    5 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany)
    cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks wyśmienity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
  • 2. Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol.
  • 3. Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  • 4. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto
  • 5. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.
  • 6. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować