Keks

  • wyświetlono: 760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu.

anta19
  • 45min

Składniki

150 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny
100 ml rumu
200 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Ucierać do rozpuszczenia cukru.

    Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno.

    Ciasto przełożyć do długiej foremki (ok. 25 cm) i piec przez 45 minut w 170 stopniach.

    Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne.

Porady

Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebakaliekeks

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

keks

Dodane przez: agarybak76

Keks

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE