Wersja pianek to takie XXL - spora ilość pianki i mniejsza ilość czekolady. Delikatnie, rozpływające się w ustach, kawowe i z dodatkiem czekoladowego likieru. Deser lekko słodki, bardzo kawowy i zdecydowanie tylko dla dorosłych.
Kawowe pianki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
Ser miksujemy z jogurtem, cukrem oraz kawą. Nadal miksując wlewamy likier, do połączonej masy dodajemy ostudzoną żelatynę.
2.
Kwadratową foremkę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę kawową, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
3.
Schłodzoną i sztywną piankę wyciągamy z foremki, kroimy w kostkę lub prostokąty i układamy luźno na talerzu lub desce.
4.Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy pianki – sam wierzch lub całe. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Komentarze