Kawowe pianki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wersja pianek to takie XXL - spora ilość pianki i mniejsza ilość czekolady. Delikatnie, rozpływające się w ustach, kawowe i z dodatkiem czekoladowego likieru. Deser lekko słodki, bardzo kawowy i zdecydowanie tylko dla dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    500g białego sera śmietankowego
    200g jogurtu naturalnego
    100g cukru
    20g kawy rozpuszczalnej
    150ml likieru czekoladowego
    4 łyżki żelatyny
    100ml gorącej wody
    1 łyżka masła
    100g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kawowe pianki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
    Ser miksujemy z jogurtem, cukrem oraz kawą. Nadal miksując wlewamy likier, do połączonej masy dodajemy ostudzoną żelatynę.



  • 2.
    Kwadratową foremkę wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę kawową, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  • 3.
    Schłodzoną i sztywną piankę wyciągamy z foremki, kroimy w kostkę lub prostokąty i układamy luźno na talerzu lub desce.
  • 4. Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy pianki – sam wierzch lub całe. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

    Pianki przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować