Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :)
Składniki:
składniki na tortownice o średn 18 :
250 gr serka mascarpone
200 gr śmietanki 30%
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego)
około 50 gr herbatników
kilka biszkoptów okrągłych
kakao do oprószenia poszczególnych warstw
Kawowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki.
2.Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia.
3.Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem.
4.Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin aby masy stężały a ciasteczka zmiękły. Smacznego !!! Źródło inspiracjii-blog Kulinarna Maniusia
Komentarze