Kawowe Ciasto Na Zimno

4.5 (151 ocen)

Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :)

Składniki:

  • składniki na tortownice o średn 18 :
    250 gr serka mascarpone
    200 gr śmietanki 30%
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego)
    około 50 gr herbatników
    kilka biszkoptów okrągłych
    kakao do oprószenia poszczególnych warstw
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Kawowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki.
  • 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia.
  • 3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem.
  • 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin aby masy stężały a ciasteczka zmiękły. Smacznego !!! Źródło inspiracjii-blog Kulinarna Maniusia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować