Kawowe beziki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobrze ogrzane białka ubić na sztywno a potem stopniowo dodawać cukier aż uzyskamy bardzo gęstą , błyszczącą bezę. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia składników ) . Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą dekoracyjnej tylki wyciskamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki suszymy ok. 2,5-3 h w temp 80 stopni przy lekko uchylonym piekarniku aż zupełnie wyschną. Gotowe zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na blaszce i dopiero potem delikatnie ściągamy.
2.Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ale w nieco zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu wsypujemy kawę i energicznie mieszamy aż się połączy z budyniem- studzimy. Zimny budyń ucieramy z ogrzanym masłem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na połowę bezików a druga połową przykrywamy gotowe ciasteczka. Gdy przełożymy wszystkie beziki posypujemy je lekko kawą.
Tak przełożone ciasteczka najlepiej podać od razu.
Komentarze