Kawowe beziki z kremem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Słodkie małe ciasteczka cieszące oko swym wyglądem

  • 4 godz.

Składniki:

  • Beziki
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru
    2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Krem
    1 budyń waniliowy
    1 ½ szklanki mleka
    1 kostka masła
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Kawy

Kawowe beziki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze ogrzane białka ubić na sztywno a potem stopniowo dodawać cukier aż uzyskamy bardzo gęstą , błyszczącą bezę. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia składników ) . Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą dekoracyjnej tylki wyciskamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki suszymy ok. 2,5-3 h w temp 80 stopni przy lekko uchylonym piekarniku aż zupełnie wyschną. Gotowe zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na blaszce i dopiero potem delikatnie ściągamy.
  • 2. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ale w nieco zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu wsypujemy kawę i energicznie mieszamy aż się połączy z budyniem- studzimy. Zimny budyń ucieramy z ogrzanym masłem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na połowę bezików a druga połową przykrywamy gotowe ciasteczka. Gdy przełożymy wszystkie beziki posypujemy je lekko kawą.
    Tak przełożone ciasteczka najlepiej podać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Beziki kawowe

To może cię zainteresować