Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Wegańska wersja jesiennego dania pełnego witamin.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza perłowa: 300 gramów
    - zielona soczewica: 100 gramów
    - Papryka czerwona świeża: 4 sztuki
    - czerwona cebula mała: 0.5 sztuki
    - sól do smaku: 5 szczypt
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - chilli: 2 szczypty
    - czosnek świeży: 1 ząbek
    - majeranek: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - olej rzepakowy: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić nasion, zielonej łodygi i białej błony. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać papryki, aż do miękkości (skóra papryk będzie miała miejscami czarny kolor). U mnie pieczenie papryki trwało około 55 min. Gorące papryki umieścić w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknąć. Kiedy papryki trochę przestygną w pojemniku należy je wyciągnąć i obrać ze skóry. Papryki pokroić dość drobno i zmiksować je na pure.
  • 2. Zieloną soczewicę zalać na noc letnią wodą. Następnego dnia wylać wodę, soczewicę przepłukać kilka razy letnią wodą. Soczewicę z wodą umieścić w garnku z wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. Kiedy soczewica będzie się gotować co jakiś czas trzeba zdjąć szumowiny. Kiedy soczewica będzie miękka można doprawić ją solą i pieprzem. Z ugotowanej soczewicy wyciągnąć liścia laurowego i ziele angielskie.
  • 3. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż zmięknie. Czosnek obrać i rozgnieść. Do patelni dodać chilli, całość zamieszać i dodać czosnek, chwilę smażyć. Do patelni dodać pure paprykowe, soczewicę wraz z wodą z gotowania. Całość smażyć, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. W rondelku ugotować kaszę perłową z odrobiną soli. Na talerz wyłożyć kaszę i polać ciepłym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować