Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić nasion, zielonej łodygi i białej błony. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać papryki, aż do miękkości (skóra papryk będzie miała miejscami czarny kolor). U mnie pieczenie papryki trwało około 55 min. Gorące papryki umieścić w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknąć. Kiedy papryki trochę przestygną w pojemniku należy je wyciągnąć i obrać ze skóry. Papryki pokroić dość drobno i zmiksować je na pure.
2.Zieloną soczewicę zalać na noc letnią wodą. Następnego dnia wylać wodę, soczewicę przepłukać kilka razy letnią wodą. Soczewicę z wodą umieścić w garnku z wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. Kiedy soczewica będzie się gotować co jakiś czas trzeba zdjąć szumowiny. Kiedy soczewica będzie miękka można doprawić ją solą i pieprzem. Z ugotowanej soczewicy wyciągnąć liścia laurowego i ziele angielskie.
3.Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż zmięknie. Czosnek obrać i rozgnieść. Do patelni dodać chilli, całość zamieszać i dodać czosnek, chwilę smażyć. Do patelni dodać pure paprykowe, soczewicę wraz z wodą z gotowania. Całość smażyć, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. W rondelku ugotować kaszę perłową z odrobiną soli. Na talerz wyłożyć kaszę i polać ciepłym sosem.
Komentarze