Kasza jaglana z warzywami

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Zdrowa, pyszna i pożywna potrawa z kaszy jaglanej. Bardzo prosta w przygotowaniu. Odkąd poznałam kaszę jaglaną wykorzystuję ją w wielu przepisach. Potrawy z kaszy jaglanej to mój przepis na zdrowie.

  • 30 min

Składniki:

  • Pół szklanki kaszy jaglanej, dwie średniej wielkości cebule, 4 średniej wielkości marchewki, sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie, odrobina oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dobrze wypłucz. Niewypłukana ma goryczkowy posmak i psuje smak potrawy. Wsyp do niewielkiego garnka, zalej wodą tak, aby zakryła kaszę na około 2-3 cm. Posól odrobinę. Zagotuj do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aby tylko "pyrkotała". Gotuj około 10-15 minut, do miękkości. Jeśli trzeba odcedź nadmiar wody.
  • 2. Cebulę poszatkuj w piórka. Przesmaż na odrobinie oleju.
  • 3. Marchew ugotuj do miękkości, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Ugotowaną kaszę połącz z cebulą i marchwią. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym.

Porady

Aby wzbogacić smak potrawy cebulkę można przesmażyć dodając do niej zioła prowansalskie. Można dodać zieloną pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować