Ocet jabłkowy

  • wyświetlono: 659 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ocet jabłkowy nie tylko jest zdrowy, ale też smaczny. Można go po prostu popijać, oczyszcza bowiem organizm. Używam go również jako przyprawy do sałatek i sosów.

Zuzanka35
  • 15min

Składniki

jabłka, woda, miód lub cukier trzcinowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ocet jabłkowy

  • 1. Jabłka umyj, obierz. Najlepsze są jabłka jak najmniej pryskane, takie z grzybkami na skórce. Jak najmniej chemii. Załaduj obierki do słoika. Jabłka wykorzystaj np. do szarlotki.Obierki zalej chłodną, przegotowaną wodą. Na jedną szklankę wody daj jedną łyżkę cukru lub miodu. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe, jasne miejsce na 4 do 6 tygodni. Po tym czasie odcedź, przelej do butelek.

Porady

Ocet fermentuje i "rośnie". Dlatego zostaw trochę przestrzeni w słoiku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildania_dla_urodyjabłkaocet

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka w zalewie

Dodane przez: Anitka0804

Papryka w zalewie - w occie jabłkowym

Chrupiąca pyszna słodka papryka...

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym

Dodane przez: Czarek

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym

Bardzo twarde, smaczne gruszki,...

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Dodane przez: rena123

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

Samodzielnie przygotowane grzyby...

image-06ladsr

Dodane przez: Habibi

Pikle w occie jabłkowym

Smaczny i kolorowy dodatek do obiadu,...

Śliwki w occie

Dodane przez: rena123

Szybkie śliwki w occie

Sezon na śliwki w pełni. Warto...

ocet różany

Dodane przez: dusiowa

Ocet różany

Ocet różany niezwykle pięknie pachnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE