Zapiekanka z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i zdrowa zapiekanka zadowoli niejedno wybredne podniebienie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej, 2 duże cebule, 2 czerwone papryki, 20 dkg pieczarek, pół słoika suszonych pomidorów w zalewie, zioła prowansalskie, sól, pieprz, pieprz ziołowy, 2 ząbki czosnku, ser żółty około 15 dkg, 1/4 szklanki wody, olej do smażenia.

Zapiekanka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Na blaszkę średniej wielkości wlej 1/4 szklanki wody i wyłóż na nią ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli wolisz aby spód z kaszy był cienki użyj mniej kaszy.
  • 2. Farsz:
    Cebulę pokrój tak, jak lubisz. Przesmaż na patelni wraz z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, lekko posól. Przełóż na kaszę jaglaną.
  • 3. Pieczarki pokrój na plasterki, przesmaż na patelni lekko je soląc. Przełóż na cebulę.
  • 4. Paprykę czerwoną opłucz, możesz obrać ze skórki, pokrój, przesmaż z pieprzem ziołowym i solą. Przełóż na pieczarki. Pokrój suszone pomidory z zalewy i przełóż na paprykę.
  • 5. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 20 -30 minut w temp. 180s. 10 minut przed wyjęciem otwórz ostrożnie piekarnik, wyjmij zapiekankę i połóż ser żółty. Możesz go położyć w plastrach, możesz zetrzeć na tarce. Zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera.

Porady

Jeśli lubisz dobrze przyprawione zapiekanki dodaj innych ziół - majeranek, kminek, bazylia itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy