Zupa boczniakowa

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Moi Rodzice sami hodują boczniaki. Czasami z jednego zbioru wychodzi 8 kilogramów. Wymyślamy więc różne potrawy, aby spożytkować zbiór. Zupa boczniakowa znika w mgnieniu oka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg boczniaka, 2 średniej wielkości cebule, 2 litry wody, 2 kostki bulionowe, 5 marchewek średniej wielkości, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, 3 łyżki śmietany 18%.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa boczniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki opłucz i pokrój na średniej wielkości paseczki. Tak samo pokrój cebulę. Rozgrzej na patelni olej i przesmaż boczniaki z cebulą do miękkości.
  • 2. Wstaw wodę i zagotuj ją z kostkami bulionowymi.
  • 3. Przełóż do bulionu przesmażone boczniaki i cebulę. Gotuj na wolnym ogniu.
  • 4. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do grzybów i cebuli. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 łyżki majeranku i śmietanę. Całość podgotuj jeszcze 5 minut.

Porady

Tę zupę można podawać z ryżem lub kaszą jaglaną. Dla wydobycia bardziej interesującego smaku można urozmaicić ją garścią kurek lub pieczarek, które należy przesmażyć razem z boczniakami. Dla dekoracji można użyć listków melisy lub posypać całość posiekaną pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować