Kasza jaglana z grillowanymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną papryką i cukinią, suszonymi pomidorami, czerwona cebulą, natką pietruszki, polana sosem winegret to propozycja na lekki pełnowartościowy posiłek. Można ja zabrać np. na piknik lub do pracy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    3/4 szklanki kaszy jaglanej,
    1,5 szklanki wody,
    1/4 łyżeczki soli,
    2 łyżki oliwy,
    1 czerwona papryka,
    1 mała cukinia,
    1 mała czerwona cebula,
    7-8 suszonych pomidorów,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    1 opakowanie sera typu feta,
    1/2 łyżeczki suszonych płatków chili.
    sos winegret
    sok z 1/2 cytryny,
    1-2 ząbki czosnku,
    4 łyżki oliwy (można wykorzystać tą od suszonych pomidorów),
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kasza jaglana z grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki zimnej wody, lekko posolić i dodać łyżkę oliwy. Można wykorzystać oliwę z zalewy od pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Kaszę zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
  • 2. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok. 3-4 cm. Grillować na rozgrzanej patelni posmarowanej 1/2 łyżki oliwy około 15 minut. Zacząć od strony ze skórką (ok. 8-9 minut), potem obrócić i jeszcze grillować przez 5-6 minut.
  • 3. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na talarki grubości 1 cm. Patelnię posmarować pozostała oliwą. Ułożyć kawałki cukinii i grillować po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec posypać płatkami chili.
  • 4. Zgrillowaną paprykę pokroić w paski, cukinię można pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić w półtalarki. Natkę pietruszki opłukać, odciąć twarde łodygi, drobno posiekać.
  • 5. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski.
  • 6. W misce wymieszać kaszę, warzywa i natkę. Fetę podzielić na mniejsze kawałki dodać do sałatki.
  • 7. Z podanych składników przygotować sos winegret. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól oraz przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Wymieszać, następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić czarnym pieprzem.
  • 8. Przygotowanym sosem polać sałatkę i lekko wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować