Kasza gryczana z kiszoną kapustą i grzybami

5 (20 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i sycące danie. Danie to gości u mnie na wigilijnym stole od kilku lat i zawsze wszystkim smakuje.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 200g kaszy gryczanej ( u mnie niepalona),
    • ok. 500g kiszonej kapusty,
    • ok. 20g suszonych grzybów,
    • ok. 300 ml letniej wody do moczenia grzybów,
    • 1 średnia cebula,
    • 2 ziele angielskie,
    • 2 liść laurowy,
    • ok. 500ml bulionu warzywnego,
    • 1-2 łyżeczki zmiksowanych na proszek suszonych grzybów (opcjonalnie),
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    • olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

5 (20 ocen)

Zobacz również:

Kapusta z grzybami

Kasza gryczana z kiszoną kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc. Kiedy napęcznieją, gotujemy na wolnym ogniu około 40 min, odcedzamy. Grzyby kroimy, wodę z gotowania zostawiamy.
    Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na podgrzanym oleju. Kapustę delikatnie odciskamy, kroimy i dodajemy do cebuli, wszystko delikatnie podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, ugotowane i pokrojone grzyby razem z wodą oraz sproszkowane grzyby. Grzyby oraz wywar nadają daniu charakterystycznego aromatu oraz głębokiego koloru.
    Gotujemy kilka minut cały czas mieszając tak, aby nadmiar wody odparował. Jeśli jest potrzeba przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować