Kasza gryczana z kiszoną kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc. Kiedy napęcznieją, gotujemy na wolnym ogniu około 40 min, odcedzamy. Grzyby kroimy, wodę z gotowania zostawiamy.
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na podgrzanym oleju. Kapustę delikatnie odciskamy, kroimy i dodajemy do cebuli, wszystko delikatnie podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, ugotowane i pokrojone grzyby razem z wodą oraz sproszkowane grzyby. Grzyby oraz wywar nadają daniu charakterystycznego aromatu oraz głębokiego koloru.
Gotujemy kilka minut cały czas mieszając tak, aby nadmiar wody odparował. Jeśli jest potrzeba przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Komentarze