Kartoflanka "wspomnienie Wojtka"

2.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza zupa "powstała" właściwie na zamówienie... Bliska mi osoba poprosiła: "Skoro potrafisz gotować, zrób mi kartoflankę! Tylko nie taką, jakiej przepisów jest pełen internet, czyli na bogato! Chcę doświadczyć tego wyjątkowego smaku z dzieciństwa, zupy mojej mamy!" Zgodziłem się, ale przecież potrzebowałem jakichś wskazówek... Co takiego świadczyło o jej wyjątkowości? Iiiii... usłyszałem : "Nie wiem. Kiedy wracaliśmy ze szkoły na obiad i pytaliśmy, co dzisiaj, Mama w tym przypadku odpowiadała trochę smutna - dzisiaj tylko kartoflanka. To znaczyło, nie ma się czym chwalić... Ale ja uwielbiałem ten smak i wcale nie kojarzyłem go z brakiem!" Tyle wiadomości musiało mi wystarczyć. Podjąłem rękawicę, a jak wyszło, oceńcie sami gotując!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g skrawków wędlin
    30 g smalcu
    750 g ziemniaków
    1 łyżka posiekanego koperku
    250 g włoszczyzny
    100 g cebuli
    2 litry wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Kartoflanka "wspomnienie wojtka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka "wspomnienie Wojtka" 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Włoszczyznę drobno kroimy.
    Cebulę siekamy.
    Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy kwadrans od momentu zawrzenia.
    Wędlinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, dodajemy do zupy.
    Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować