KARTOFELKRAUT - ciapkapusta

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    500 g kiszonej kapusty
    600 g ziemniaków
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    1 liść laurowy
    2 ziarnka ziela angielskiego
    3 ziarnka pieprzu
    sól, pieprz do smaku
    kiełbasa lub boczek do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kartofelkraut - ciapkapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :
    Kapustę wyciskamy z nadmiaru soku, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
    Ziemniaki obieramy i kroimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.
    Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, kapustę i masło, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ubijamy wszystko razem aż składniki się połączą.
    Na oleju podpiekamy cebulę z kiełbasą. Na dużym talerzu układamy porcję ciapkapusty, na to wykładamy cebulkę z kiełbasą. Podajemy do barszczyku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować