Kartacze z mięsem

4 (3 ocen)

  • 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

idealne na dzisiejszy obiad

  • 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki - 1,30 kg
    jajko - 1 szt
    mielone mięso - 40 dag
    cebula - 2 szt
    czosnek - 2 ząbki
    olej
    majeranek suszony
    sól
    pieprz
    skwarki
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Lane kluski

Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce.
    Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego i odstałego płynu.
    Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na oleju, dodać mięso oraz przyprawy, przesmażyć razem, lekko przestudzić.
    nabierać po porcji ziemniaczanego ciasta na rękę, lekko go spłaszczyć i na środek nakładać porcje farszu mięsnego wzdłuż - formując wałeczki.
    Gotować ok 20-25 minut w osolonej wodzie.
    Podawać polane skwarkami ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować