Kartacze / Pyzy ziemniaczane z mięsem
- wyświetlono: 13274 |
- dodany do książki kucharskiej: 2 |
- polecenia: 0
Klasyka kuchni polskiej, pyszne pyzy z mięsem.
Składniki
Ciasto:2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
Farsz:
500g mięsa mielonego
1 jajko L
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Do okraszenia:
300g chudego boczku
3 duże cebule
Sposób przygotowania przepisu:
Kartacze / Pyzy ziemniaczane z mięsem
- 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki.
- 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.
- 3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.
- 4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
- 5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze.
Podobne przepisy
Dodane przez: beciiaaa
Pyzy ziemniaczane z mięsem i nutą bazylii
Choć przygotowanie jest pracochłonne,...
Komentarze