Składniki
2,5 kg ziemniaków
8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz
1 kg łopatki wieprzowej
pieprz ziołowy
sól
majeranek
cebula
Dodatkowo
boczek lub skwarki do polania
1 cebulka mała
włoszczyzna do mięsa
Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Porady
Uwaga: druga wersja kartaczy:
Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze)
Komentarze