Kartacze z mięsem

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Kartacze z mięsem Pyszne,sycące:)polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    2,5 kg ziemniaków
    8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
    1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
    Farsz
    1 kg łopatki wieprzowej
    pieprz ziołowy
    sól
    majeranek
    cebula
    Dodatkowo
    boczek lub skwarki do polania
    1 cebulka mała
    włoszczyzna do mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kartacze gotowe do gotowania 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
    Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
    Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
    Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.

Porady

Uwaga: druga wersja kartaczy: Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować