Kartacze suwalskie

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała rodzina zawsze niecierpliwie czeka na moje kartacze. Pożywne i niedrogie, robię jew niedzielę lub gdy chcę zabłysnąć przed gośćmi.

Składniki:

  • ● 5 kg ziemniaków surowych
    ● 1,5 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach
    ● 2 łyżeczki soli
    Farsz: 700 g mielonego mięsa wieprzowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● 1 łyżeczka maggi
    ● dowolne przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze suwalskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki obieramy
    i ścieramy. Przekładamy
    masę do lnianego woreczka
    i dokładnie odcedzamy
  • 2. Dodajemy obrane i zmielone
    gotowane ziemniaki.
    Mieszamy z solą.
  • 3. Ze składników robimy
    farsz. Ciasto rozklepujemy
    na placuszki 2-cm grubości,
    nakładamy farsz, formujemy
    kule. Wkładamy do wrzącej
    wody (dość luźno). Gotujemy
    około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować