Farsz robię zawsze z pozostałości pieczonego lub gotowanego mięsa. Wtedy smakują mi najlepiej.
1 godz. 30 min
Składniki:
20 sztuk ziemniaków ( 15 surowych i 5 ugotowanych )
50 dag mięsa wieprzowego (najlepsze jest wcześniej upieczone)
2 ząbki czosnku
1 cebulka do farszu (podsmażona)
majeranek
sól
pieprz czarny
1.Mięso mielimy. Dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę i majeranek. Mięso starannie wyrabiamy.
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy ,ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na chwilę, tak aby skrobia osiadła na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy, zaś skrobię wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
Gotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mięsa i dodajemy je do pozostałych składników. Solimy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Formujemy z ciasta kule wielkości sporej pomarańczy, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i formujemy podłużne pyzy.
W sporym garnku gotujemy wodę (osoloną). Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze, dbając, by woda nie przestawała wrzeć. Gotujemy około 15 min . Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy posypane podsmażoną cebulką.
Komentarze