• 1 godz. 30 min

Farsz robię zawsze z pozostałości pieczonego lub gotowanego mięsa. Wtedy smakują mi najlepiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 sztuk ziemniaków ( 15 surowych i 5 ugotowanych )
    50 dag mięsa wieprzowego (najlepsze jest wcześniej upieczone)
    2 ząbki czosnku
    1 cebulka do farszu (podsmażona)
    majeranek
    sól
    pieprz czarny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy. Dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę i majeranek. Mięso starannie wyrabiamy.
    Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy ,ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na chwilę, tak aby skrobia osiadła na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy, zaś skrobię wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.

    Gotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mięsa i dodajemy je do pozostałych składników. Solimy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
    Formujemy z ciasta kule wielkości sporej pomarańczy, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i formujemy podłużne pyzy.

    W sporym garnku gotujemy wodę (osoloną). Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze, dbając, by woda nie przestawała wrzeć. Gotujemy około 15 min . Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy posypane podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować