Kartacze

4.5 (193 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kartacze to tradycyjne podlaskie pyzy z mięsem. Najlepiej smakują suto okraszone. Gorąco polecam.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 4 kilogramy
    - mielone mięso wołowe: 0.75 kilograma
    - boczek surowy: 0.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 2 szczypty
    - mąka ziemniaczana do masy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, 1 kg gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Pozostałą część surowych tarujemy na tarce do ziemniaków i dokładnie odciskamy przez ściereczkę.
  • 2. Łączymy na jednolitą masę odciśnięte i gotowane ziemniaki. Dzielimy na 3 równe części i dosypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile stanowi jedna część masy (proporcja mąki do ziemniaków 1:3).
  • 3. Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • 4. Wybieramy z masy porcję wielkości małej pięści, robimy placek i nakładamy na środek porcję mięsa. Formujemy podłużną pyzę.
  • 5. Pyzy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu.
  • 6. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulę. Okrasę doprawiamy solą i pieprzem.
    Pyzy polewamy suto okrasą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować