1.Ziemniaki obieramy, 1 kg gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Pozostałą część surowych tarujemy na tarce do ziemniaków i dokładnie odciskamy przez ściereczkę.
2.Łączymy na jednolitą masę odciśnięte i gotowane ziemniaki. Dzielimy na 3 równe części i dosypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile stanowi jedna część masy (proporcja mąki do ziemniaków 1:3).
3.Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4.Wybieramy z masy porcję wielkości małej pięści, robimy placek i nakładamy na środek porcję mięsa. Formujemy podłużną pyzę.
5.Pyzy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu.
6.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulę. Okrasę doprawiamy solą i pieprzem.
Pyzy polewamy suto okrasą.
Smacznego!
Komentarze