• 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kuchnia kresowa.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : 2 kg mączystych ziemniaków
    2 cebule
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    Farsz : 500 g łopatki wieprzowej
    3 ząbki czosnku
    majeranek
    sól
    pieprz
    lubczyk
    opcjonalnie 1 jajko
    Okrasa : boczek wędzony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartacze 1. Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula.
    Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej.
    Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem.

    Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek.

    Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy.

    Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku.

    Odcedzone kartacze polałem okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować