Karpatka z kremem waniliowym z gorzką czekoladą i dżemem pigwowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto parzone przełożone kremem budyniowym z dodatkiem gorzkiej czekolady i warstwą kwaskowego dżemu z pigwy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    200 ml wody
    70 g masła
    szczypta soli
    200 g mąki
    5-6 jajek

    krem:
    3/4 litra mleka
    2 budynie waniliowe
    ziarna z laski wanilii
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    300 g miękkiego masła
    100 g gorzkiej czekolady 70%

    250-300 g dżemu z pigwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karpatka z kremem waniliowym z gorzką czekoladą i dżemem pigwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 220- 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • 3. Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozsmarowujemy na blachach do pieczenia. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
  • 5. Po upieczeniu ciasto delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia.
  • 6. W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, wanilią i budyniami. Dolewamy cienkim strumieniem zimne mleko i energicznie mieszamy. Mieszankę stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Budyń odstawiamy do ostudzenia.
    Masło ucieramy mikserem na puch. Do utartego masła po łyżce dodajemy zimny budyń. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 7. Jeden blat ciasta smarujemy połową kremu. Następnie wykładamy dżem i rozsmarowujemy go na kremie. Na warstwie dżemu wykładamy i rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny do zastygnięcia.

Porady

Aby ciasto ładnie wyrosło należy je piec w mocno nagrzanymi piecyku 220-250 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni by dla pewności dopiekło się w środku (nie jest to konieczne, gdy masa jest cienko rozsmarowana przed pieczeniem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować