Karpatka z kremem waniliowym i malinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Karpatka to ulubione ciasto mojej rodziny, dlatego często je wykonuję z dodatkiem owoców sezonowych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na dużą blachę 36 x 28 cm:
    ciasto parzone:
    500 ml wody
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    szczypta soli morskiej
    8 jajek

    krem:
    1 litr mleka
    600 g masła
    2,5 szklanki cukru
    10 żółtek
    5 łyżek skrobi kukurydzianej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 litr malin
    1-2 plasterki surowego buraka ćwikłowego(burak nie będzie wyczuwalny w kremie, a pogłębi różowy kolor kremu)
    łyżeczka pasty waniliowej

    cukier puder trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka z kremem waniliowym i malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
    Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.

    Ciasto dzielimy na pół. Wykładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 200° przez około 30 minut. Oba ciasta studzimy na kratce.
  • 2. Krem:
    Żółtka, cukier, pastę waniliową, skrobię i krupczatkę miksujemy ręcznym mikserem na wolnych obrotach. Miksując cienkim strumieniem dolewamy mleko. Podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego aksamitnego budyniu. Krem studzimy do temperatury pokojowej.

    Maliny i buraka miksujemy blenderem na mus. Jeśli nie lubimy pestek, możemy je dodatkowo przetrzeć przez sito.

    Masło ucieramy do białości. Do utartego masła stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

    Krem dzielimy na 2 równe części. Jasną odkładmy do oddzielnej miski.

    Do drugiej części dolewamy cienkim strumieniem mus malinowy. Ucieramy do momentu połączenia wszystkich składników.
  • 3. Spód ciasta smarujemy kremem malinowym, wyrównujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby krem trochę stężał. Następnie smarujemy kremem waniliowym. Przykrywamy drugą warstwą ciasta.
    Ciasto schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować