Karpatka z kremem malinowym

  • wyświetlono: 393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy znają, ale u mnie w nieco innym wydaniu. Postanowiłam do kremu budyniowego dodać frużelinę malinową i powiem Wam, że bardzo posmakowała mi ta wersja. Zapraszam do spróbowania:)

P1040742 (3)
  • 12 porcje
  • 70min

Składniki

(blaszka 23/33 cm):

ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka,

jajka 5 szt,

masło 125 dag,

woda 1 szklanka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,


krem:

budyń waniliowy 1 opakowanie,

mleko 500 ml,

masło 200 g,

cukier kryształ 0,5 szklanki,

maliny mrożone 250 g,

cukier puder 4 łyżki,

mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,

woda 3 łyżki,


dodatkowo:

tłuszcz do wysmarowania formy,

bułka tarta do wysmarowania formy,

cukier puder do posypania ciasta,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka z kremem malinowym

  • 1. Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Ciasto powinno być bez grudkowe i powinno odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy pałką lub mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30 min. aż ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić.

    Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

    Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszczą. Maliny należy co jakiś czas pomieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny.

    Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:)

    Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremkarpatkaMaliny
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-037q5jx

Dodane przez: ZdrowaKuchniaKamila

Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

Kolejny przepis mojego autorstwa....

Ciasto mega malinowe z galaretką

Dodane przez: juchab

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

W sezonie malinowym, grzechem by...

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam na smaczne ciasto.

Karpatka

Dodane przez: nikolaxxxx

Karpatka z kremem w dwóch kolorach

to ciasto znika u mnie w mgnieniu...

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Uwielbiam rolady z kremem. Ta jest...

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

Dodane przez: kuchenny świat

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

Zapraszam na pyszne kakaowe ciasto...