Tradycyjna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO-W garnuszku zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Wystudzić. Następnie zmiksować dodając stopniowo po 1 jajku, na koniec dodać sól i proszek. Ciasto podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach, wcześniej natłuszczonych i oprószonych mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) do 200 stopni i piec ok 15 min aż ciasto będzie złote. Wystudzić.
2.MASA-Do jednej szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotowujemy w rondelku, gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.
3.Wystudzone placki przełożyć gotową masą budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Do kremu można dodać szczyptę kurkumy, by ładnie się zabarwił na złoto.
Komentarze