Tradycyjna karpatka

4.5 (152 ocen)

Ciasto, które kocha każde dziecko i dorosły.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    250 g margaryny (np.Kasia)
    3 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    2 szklanki mleka 3,2%

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Tradycyjna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO-W garnuszku zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Wystudzić. Następnie zmiksować dodając stopniowo po 1 jajku, na koniec dodać sól i proszek. Ciasto podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach, wcześniej natłuszczonych i oprószonych mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) do 200 stopni i piec ok 15 min aż ciasto będzie złote. Wystudzić.
  • 2. MASA-Do jednej szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotowujemy w rondelku, gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.
  • 3. Wystudzone placki przełożyć gotową masą budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Do kremu można dodać szczyptę kurkumy, by ładnie się zabarwił na złoto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować