Tradycyjna KARPATKA

  • wyświetlono: 1586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

jest prosta, a smakiem urzeknie każdego

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 240min

Składniki

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka

Dekoracja:

łyżka cukru pudru do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjna KARPATKA

  • 1. Sposób przygotowania:

    Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 części.
  • 2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • 3. Przygotować masę budyniową:

    2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka cioci Danki

Dodane przez: Świat Wypieków

Karpatka

Smak mojego dzieciństwa i ferii...

image-1ek1f4a

Dodane przez: JacobTastes

Karpatka

Karpatka to ciasto, które uchodzi...

karpatka

Dodane przez: katrinaM24

karpatka

wspaniała karpatka, która zawsze...

"Karpatka"

Dodane przez: Margaretka28

Karpatka

Smaczne, tradycyjne ciasto, które...

karpatka

Dodane przez: Maggi79

KARPATKA

Karpatka – ciasto iście królewskie-...

Bardzo smaczne ciasto Karpatka na świąteczne uroczystości, 
bądź do kawy w niedzielne popołudnie.

Dodane przez: zając

Karpatka

Bardzo smaczne ciasto Karpatka...