Karpatka straciatella

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia karpatkę, a w tym wydaniu jest wprost obłędna.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. wody
    ½ margaryny
    1 szkl. mąki
    5 jajek
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    750 ml mleka
    1 i 1/3 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    1 taliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Karpatka Desery Sałatki

Karpatka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody i odrobiną soli, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę stale mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencje. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200 stopni.
    Krem: Odlewamy 2/3 szklanki mleka i rozrabiamy budynie. resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujące mleka zdjmujemy z ognia i dodajemy rozroione budynie stale miesając, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-7 minut. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujmy. Do masy dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Kremem przekładamy placki, chłodzimy, najlepiej całą noc. po wierzchu możemy psypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować