Karpatka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody i odrobiną soli, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę stale mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencje. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200 stopni.
Krem: Odlewamy 2/3 szklanki mleka i rozrabiamy budynie. resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujące mleka zdjmujemy z ognia i dodajemy rozroione budynie stale miesając, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-7 minut. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujmy. Do masy dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Kremem przekładamy placki, chłodzimy, najlepiej całą noc. po wierzchu możemy psypać cukrem pudrem.
Komentarze